Podstawowe zalety płatków drożdżowych
Gastronomia

Podstawowe zalety płatków drożdżowych

Produktem coraz bardziej cieszącym się zainteresowaniem wegan i nie tylko są płatki drożdżowe. Aktywny produkt jakim są drożdże charakteryzują się fermentacją. W przypadku płatków drożdżowych jest inaczej – dzięki zastosowaniu gorąca zostały one pozbawione tych charakterystycznych właściwości.

Jednak pomimo tego płatki drożdżowe nieaktywne są bardzo wartościowym produktem, który może być wykorzystany w sposób bardzo różnorodny. Jest to produkt charakteryzujący się bardzo wieloma zaletami.

Po pierwsze – składniki odżywcze

Nieaktywne płatki drożdżowe właściwości prozdrowotnych posiadają bardzo wiele. W dużej mierze odpowiada za to ich skład. W płatkach drożdżowych znajdziemy nie tylko składniki mineralne i witaminy (przede wszystkim z grupy B), ale też błonnik, pełnowartościowe białko i selenometioniny. Te ostatnie to związki selenu, które posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Jednocześnie płatki drożdżowe są pozbawione tłuszczu, glutenu i laktozy, dzięki czemu są łatwo przyswajane przez organizm i nie uczulają. 

Po drugie – szerokie zastosowanie

Duża ilość prozdrowotnych składników odżywczych to nie jedyna zaleta tego produktów. Drugą jest ich zastosowanie. Płatki drożdżowe zastosowanie mają bardzo szerokie i różnorodne. Z jednej strony można je wykorzystywać w kuchni. Żółty kolor i serowo – orzechowy posmak (w smaku przypominający parmezan) sprawia, iż płatki można wykorzystywać do sosów, zup, majonezu kanapek, koktajli, pizzy, pesto i wielu innych dań. I co ważne – nie ma konieczności ich obróbki termicznej. A to nie wszystko. Płatki drożdżowe sprawdzą się też w kosmetyce – na przykład jako dodatek do maseczek na twarz lub włosy.

Płatki drożdżowe nieaktywne to zdrowy, ekologiczny, smaczny i bogaty w prozdrowotne substancje produkt, który można wykorzystywać każdego dnia. Dzięki swoim właściwościom świetnie sprawdzi się dla wegan, ale nie tylko. Warto po nie sięgnąć.