Podstawowe informacje o nieaktywnych płatkach drożdżowych
Gastronomia

Podstawowe informacje o nieaktywnych płatkach drożdżowych

Płatki drożdżowe nieaktywne stają się coraz popularniejsze – i to nie tylko wśród wegan. Z wyglądu przypominają tartą bułkę, natomiast w smaku blisko im do popularnego sera parmezan. Produkt ten pochodzi od tych samych mikroorganizmów co drożdże, jednak dzięki zastosowaniu gorącej temperatury został on pozbawiony właściwości charakterystycznych dla drożdży.

Tym właśnie różnią się płatki drożdżowe. Aktywny produkt jakim są drożdże posiada zdolności fermentacyjne. Płatki są tych właściwości pozbawione. Pomimo tego są zdrowym i smacznym dodatkiem do potraw i nie tylko.

Właściwości płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe nieaktywne to produkt, który posiada szereg prozdrowotnych właściwości. W składzie tego produktu możemy znaleźć nie tylko duże ilości witamin i składników mineralnych (zwłaszcza z grupy B), ale też pełnowartościowe białko, błonnik oraz związki selenu posiadające silne właściwości przeciwutleniające. Dodatkowo płatki drożdżowe nieaktywne nie zawierają glutenu ani laktozy, dzięki czemu są dużo łatwiej przyswajane przez organizm i nie przyczyniają się do nieprzyjemnych nietolerancji pokarmowych. Dodatkowo charakteryzują się niską zawartością tłuszczu.

Szerokie możliwości zastosowania

Płatki drożdżowe nieaktywne charakteryzują się szerokim zastosowaniem. Z jednej strony można je wykorzystywać w kuchni – do zup, koktajli, posypywania dań (zamiast sera), do pesto, makaronów czy jako naturalny zagęszczacz do sosów. Z drugiej strony można je stosować zewnętrznie – na przykład w postaci maseczek na twarz lub włosy. 

Płatki drożdżowe to naturalny, zdrowy i smaczny produkt, który można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom jest to produkt, który poprawi nie tylko zdrowie i urodę, ale też samopoczucie.