Odkryj nieaktywne ekologicznie płatki drożdżowe
Gastronomia

Odkryj nieaktywne ekologicznie płatki drożdżowe

Choć jedząc płatki drożdżowe aktywny ich odpowiednik mamy zawsze na myśli w pierwszej kolejności, nie jest on wcale jedynym, po który możemy sięgać. Także płatki drożdżowe nieaktywne coraz częściej znajdują się w centrum naszego zainteresowania. O ich popularności trudno zresztą mówić jako o czymś, co może nas zaskoczyć, bo ich właściwości i zastosowanie są w stanie zaimponować nawet najbardziej wymagającym odbiorcom.

Właściwości nieaktywnych płatków drożdżowych

Nieaktywne ekologicznie płatki drożdżowe są produktem zwracającym na siebie uwagę właśnie ze względu na swoje właściwości odżywcze. Są smacznym i zdrowym dodatkiem do posiłków, który poza walorami smakowymi dostarcza organizmowi również potężny zastrzyk składników mineralnych. Ich smak przypomina nieco ten, jaki jest charakterystyczny dla startego sera.

Posiadane przez płatki drożdżowe właściwości sprawiają jednak, że są one znacznie lepiej przyswajane przez organizm. To produkt wegański, który nie zawiera w swoim składzie nie tylko laktozy, ale również glutenu. Dzięki temu po płatki nieaktywne można sięgać bez obaw o to, że ich spożywanie doprowadzi do powstania reakcji uczuleniowej.

Z czym podawać nieaktywne płatki drożdżowe?

Gdy analizujemy nieaktywne ekologicznie płatki drożdżowe zastosowanie ich w kuchni może usatysfakcjonować nawet te osoby, które są znane ze szczególnie dużych wymagań w tym zakresie. Mamy do czynienia przecież ze smacznym dodatkiem, który można serwować nie tylko do pełnowartościowego śniadania.

Płatki z pewnością sprawdzą się także wtedy, gdy będziemy potrzebować naturalnego zagęszczacza do zup i sosów. Można na nie liczyć także w charakterze serowej alternatywy przy tworzeniu smacznej wegańskiej pizzy.